Het Ipsocentrum Oncologie Salland is in Deventer begonnen ‘vanuit het hart’. Doordat wij zelf of in onze directe omgeving met kanker te maken hebben of te maken hebben gehad, voelen wij ons erg betrokken en gemotiveerd.
Voetbalvereniging DAVO biedt ons een warme plek om gasten te ontvangen en activiteiten aan te bieden. In maart 2024 zijn we van start gegaan met nog beperkte openingstijden. Zodra het mogelijk is, gaan we meer dagdelen per week open. Samen met onze gasten bepalen we aan welke activiteiten en ondersteuning er de meeste behoefte is. Die gaan we organiseren, met de inzet van vrijwilligers en professionals.

Onze vrijwilligers hebben hart voor mensen en volgen training en bijscholing. Twee ervaren coördinatoren zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Het bestuur bestaat uit vijf professionals met kennis over ondernemerschap, zorg, het sociaal domein, financiën en wet- en regelgeving.

Visie

In onze visie zijn alle mensen met en na kanker (en hun naasten) uit de regio Salland in staat hun verdere leven zo zelfstandig mogelijk vorm te geven.

Wij ontwikkelen onze hulp en steun vanuit de zes
pijlers van positieve gezondheid:

  • Zingeving: zinvol leven, levenslust, vertrouwen, accepteren, dankbaarheid, blijven leren;
  • Fysiek welbevinden: gezond voelen, fitheid, slapen, bewegen, conditie, eten;
  • Mentaal welbevinden: communiceren, omgaan met verandering, controle gevoel;
  • Dagelijks functioneren: werkvermogen, algemene dagelijkse levensverrichtingen als wassen en aankleden;
  • Meedoen: optimale deelname aan het maatschappelijke leven, sociale communicatie en contacten, betekenisvolle dagbesteding in werk of als vrijwilliger;
  • Kwaliteit van leven: welbevinden, geluk ervaren, genieten, levenslust.

Zo hopen wij een gewaardeerde, menselijke schakel in de oncologische zorgketen van de regio Salland te zijn. Voor kinderen en volwassenen.

Missie

SIOS is een laagdrempelig Ipsocentrum voor informele zorg, waar mensen met en na kanker en hun naasten voor een zekere periode ondersteund worden op psychosociaal en praktisch gebied. Wij werken vanuit een financieel gezonde basis.

Onze kernwaarden zijn:

  • Betrokkenheid: dit tonen wij door aandachtig aanwezig te zijn, verbinding te zoeken, omgaan met lijden als levenskunst te bevorderen en zingevend te acteren;
  • Warmte: dit blijkt uit het bruin café-, en thuisgevoel in ons huis, empathisch en menselijk communiceren en handelen, zorgen voor een sfeer waarin iedereen zichzelf kan zijn en zich welkom voelt en gezelligheid voor onze gasten en vrijwilligers.
  • Vertrouwen: dit creëren wij door onze gasten ruimte te bieden, zo nodig door te verwijzen, veiligheid te laten voelen, oplossingsgericht te werken, dit alles met een positieve omgang gericht op verbinding. Daarmee bieden wij ook zekerheid aan onze vrijwilligers.
  • Bemoediging: we helpen onze gasten een stapje verder te zetten, vertrouwen terug te vinden, steunen hen bij het nemen van initiatief en prikkelen de daadkracht van onze gasten en elkaar. En laten hen na een zekere periode ook los.